Vatten som mänsklig rättighet!?

I höstas klubbade FN:s generalförsamling igenom resolutionen om att rent vatten är en mänsklig rättighet...

Rent vatten som för oss tillhör vardagen och är en själklar självklarhet! I Sverige är kranvatten klassat som livsmedel och vi använder ca 200 liter vatten per person och dag. Norrköping hämtar sitt kranvatten från Glan och en liter kostar 2,9 öre.

Idag saknar 1 miljard människor helt tillgång på rent vatten och 2,4 miljiarder människor saknar tillgång till tillfredställande sanitet. I U-länder har kvinnan huvudansvaret för vattenhämtningen och foskning visar på att kvinnor och flickor lägger cirka 6 timmar per dygn på att gå fram och tillbaka från vattenreserverna.

Att vatten är en rättighet är för många självklart...eller inte... Sverige lade ner sin röst och har inte skrivit under FN:s deklaration!

Men lite hopp finns det :-) Petra Wadström har uppfunnit ett vattenreningssystem som drivs med solenergi och som hon nu lanserar världen över. En dunk som fylls med med vatten och efter 2-6 timmar i solen är vattnet tillräckligt rent för att kunna drickas. Kika på hemsidan; www.solvatten.se eller fb-sidan http://www.facebook.com/?ref=logo#!/solvatten.se. Underbart underbar idé <3
Igår var det Världevattendagen 2011! Det firades med en intressant föreläsning om vatten!

Vatten Våta Pussar till Er


RSS 2.0