surrogatmödraskap

Garbriel heter Sveriges första surrogatfödda barn. Han är nio månader nu och var på nyhetsmorgon imorse. Gabriells föräldrar kan inte få barn tillsammans. De kan heller inte adoptera för att lagen säger att de är för gamla. Därför valde de att låta en surrogatmamma i ryssland bära deras son. Gabriel är deras biologiska son och har alltså ingen koppling till kvinnan han bärdes av i nio månader. Lite olustigt...eller hur!?

Men vem väljer att bli surrogatmamma? I ett dokumentärinslag visades ett hem i Indien där unga gravida kvinnor levde. Alla bärandes på barn från spridda delar av världen. Deras lön var 15 euro i månaden och om förlossningen sen gick som planerad får de en bonus utöver lönen. De var glada för att de fick genomgå förlossningar som var övervakade av sjukvårdpersonal. Något som många andra kvinnor i Indien inte erbjuds.

Att skaffa barn med hjälp av en surrogatmamma blir allt vanligare i världen. I Sverige är det dock inte tillåtet än. Självklart finns det de som väljer detta alternativ även om en vanlig graviditet är möjlig. Att kunna bli förälder till ett biologiskt barn utan att som kvinna förstöra sin egen kropp är då ofta kriteriet bakom.

Är det här egentligen etiskt rätt? Finns det nått rätt eller fel egentligen? Ghhaaaa.. jag vet inte... Min magkänsla röstar alla fall på "etiskt fel"!

Om nu vissa tycker att en graviditet förstör en kvinnas kropp... kanske man kan ofra det för att vara vackrast i världen under en tid! För visst är en gravis mage bland det finaste som finns!
Kärlek till alla min finingar <3
Kommentarer
Postat av: hanna

absolut något att tänka på...etiskt rätt och fel svårt att avgöra som alltid med dina tänkvärda inlägg. puss

2010-01-28 @ 19:47:32
URL: http://hannavejde.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0